Web Analytics Made Easy - Statcounter

وقف، موضوعی اجتماعی و زیبا که همه کشورهای دنیا به گونه ای به اجرای آن همت گماشته‌اند و حالا کشورهای اسلامی در این موضوع گوی سبقت را از دیگران ربوده اند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل ازآرمان زنان؛  25 آبان تا چهارم آذر به عنوان هفته وقف نام‌گذاری شده و طبق روزشمار سه‌شنبه 30 آبان علم و فناوری، چهارشنبه اقتصاد مقاومتی، پنجشنبه علما و حوزه‌های علمیه، جمعه محیط زیست و سلامت و شنبه چهارم آذر وقف، اجرای امینانه نیات واقفان نامیده شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وقف در لغت به معنی ایستادن، به حالت ایستاده ماندن و آرام گرفتن است و مصادیق و مشتقات فراوانی می‌توان از این واژه استخراج کرد و وقوف یعنی اقامه کردن، شک کردن در مسئله، منع کردن، جلوگیری کردن.

برخی از فقها گفته‌اند وقف عین حبس است بر ملک خدای تعالی بنابراین ملکیت مالک آن به خداوند منتقل می‌شود، در فرهنگ اصطلاحات حقوق مدنی نیز وقف حبس عین و تسبیل ثمر بر حسب نیت واقف دانسته شده است.

* وقف در همه کشورها وجود دارد

وقف، موضوعی اجتماعی و زیبا که همه کشورهای دنیا به گونه ای به اجرای آن همت گماشته‌اند و حالا کشورهای اسلامی در این موضوع گوی سبقت را از دیگران ربوده اند.

مصریان قدیم املاکی را برای خدایان، معابد، مقابر و … اختصاص می ‏دادند تا درآمد آنها به مصرف تعمیرات، نوسازی، اقامه مراسم و هزینه کاهنان و خادمان برسد و این کار به قصد تقرب به خدایان انجام می ‏شد.

دکتر محمّد ابوزُهره نیز از تاریخ القانون (دکتر شفیق شماته ، ص۵۳۲) نقل می‏ کند که مردم مصر با وقف اولادی و خانوادگی آشنایی کامل داشت ه‏اند و موردی را روایت کرده که فردی اموالی را در اختیار پسر بزرگتر خویش قرارداده تا درآمد آنها را به مصرف برادرانش برساند امّا اعیان و رقبه آن‏ ملاک ‏قابل ‏نقل ‏و‏ تصرّف‏ نباشد.

اقوام آریایی، به ویژه ایرانیان به پیروی از آیین و کیش خود، دارای موقوفات و نذورات بسیاری برای نگهداری معابد و آتشکده‏ های خود بوده ‏اند که پاره ‏ای از این موقوفات، هم اکنون نیز در نزد زرتشتیان برخی از شهرهای ایران، مثل یزد و کرمان باقی و دایر است. از روی قراین می‏ توان حدس زد که آتشکدۀ معروف «آذرگشسب» بلخ دارای موقوفات و ‏نذورات ‏بسیار بوده ‏است. وقف از زمان ائمه بزرگوار تاکنون وجود داشته است تا جایی که پس از تحولات سال 1357 در ایران، وقف و فرهنگ آن دوباره و از نو احیا شد.

امام خمینی که عمر خود را وقف جلب رضای خدا و مبارزه علیه طاغوت کرد، به سنت شریف وقف توجهی خاص داشت و همچون دیگر فقهای بزرگ اسلام و در کتاب تحریرالوسیله بابی را در کنار سایر فروعات دین به وقف اختصاص داد و فتوای ایشان در مورد وقف چنین است که موقوفات باید به حال وقفیت باقی مانده و بدان عمل شود.

این خود نشان‌دهنده اهمیتی است که وقف در این دوران دارد و در همین زمان است که موقوفات از گسستگی و نابسامانی ناشی از سیطره طاغوت خارج شد و مقام و مرتبه واقعی خویش را یافت اما ببینیم حالا وقف در اصفهان چگونه است.

استان اصفهان رتبه ششم موقوفات کل کشور را به خود اختصاص داده و 818 امامزاده در استان وجود دارد و از این جهت استان اصفهان، رتبه سوم یا چهارم را دارد.

* واقفان زن در اصفهان

وجود بیش از 85 وقف جدید در سال 96 که نیمی از واقفان آن ها زنان هستند، موضوع بسیار جالبی است؛ به عنوان نمونه زنی همه دارایی‌اش که یک خانه 120 متری به قیمت هر متری 10 میلیون تومان بوده را وقف منفعت و انتفاع کرده یعنی طبقات پایین را تجاری و طبقات بالایی کلاس قرآن باشند.

حضور پررنگ بانوان اصفهانی در بین واقفان موضوعی قابل توجه است مثلا مدرسه جده کوچک و بزرگ را زنان وقف کرده‌اند که نشان دهنده مشارکت فعال زنان در وقف است؛ این موضوع از گذشته تا امروز وجود داشته و ادامه دارد.

برخی از موقوفه ها در اصفهان مشارکتی با بخش خصوصی هستند مثل موقوفه مدح خان اصفهان و بدیع الصنایع کاشان؛ این مکان ها به عنوان تجاری وقف شده‌اند و امکان حضور بخش خصوصی در این موقوفه‌ها وجود دارد؛ پارک رایانه‌ای در گلپایگان با مشارکت بخش خصوصی و پمپ بنزین اردستان نیز به همین صورت است که تا پایان سال 96 راه اندازی می شود.

حالا استان اصفهان نسبت به سازمان اوقاف کشوری هم تعهدی داشته که تربت‌خانه‌های (ساختی که بر سر قبر است) 14 بقعه فاقد درآمد را از محل جذب خیران و کمک‌های مردمی بسازد که شش بقعه آماده بهره‌برداری است و هتل، سوئیت و هایپر امامزاده خمینی‌شهر با پیشرفت 60 درصدی سال 97 به بهره‌برداری می‌رسد.

استان اصفهان 36 هزار رقبه‌ دارد که 10 هزار و 500 رقبه سند دارد و مابقی تثبیت مالکیت نشده است و امسال در این استان دو هزار و 300 هکتار زمین، تثبیت وقفی شدند و در هفته اوقاف طرح‌هایی در استان افتتاح می شود.

استان اصفهان همواره در همه زمینه های اجتماعی و فرهنگی سرآمد است و خیران اصفهانی در این زمینه همواره در میدان نیکوکاری ایستاده اند که وقف نیز یکی از موضوعاتی است که خیران در آن وارد شده اند و در این موضوع حتی مردم عادی هم ورود پیدا کرده اند چرا که برکات و حسنات وقف بسیار ارزشمند است.

هر کسی می تواند در توان خودش وقف کند، شاید معلمی برای زکات علمش روزی چند ساعت دانش خود را وقف دانش آموزان بی بضاعت کند و از این موضوع می توان دریافت که وقف تنها خانه و زمین و ملک نیست و هر کسی می تواند در حد توانمندی خود وقف کند.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۶۵۳۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پخش سریال «حشاشین» در ایران ممنوع شد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مهدی سیفی، مدیرکل نظارت سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا)، روز شنبه هشتم اردیبهشت گفت که «روایت این سریال از تاریخ اسلام متضمن تحریف‌های فراوانی است که به نظر می‌رسد با رویکرد سیاسی مغرضانه تولید شده است.»

به گزارش ایرنا در مورد محتوای این سریال گفت: «بر همین اساس طبق نظر شورای صدور مجوز ساترا انتشار سریال حشاشین، در رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر ایران مورد تأیید نیست».

مجموعه ۳۰ قسمتی «حشاشین» در مورد حسن صباح و گروه او است که به عنوان فرقه‌ای از شیعیان در قرن پنجم قمری از قلعه‌های کوهستانی در شمال و غرب ایران فعالیت می‌کردند و به سوءقصدهای سیاسی خشن مشهور بودند.

۲۴۵۲۴۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900702

دیگر خبرها

  • رسانه پردازی جلوی حکومت دیکتاتورها را می گیرد
  • صدور بیش از ۳۰۰ سند موقوفات در استان یزد
  • سریال «حشاشین» در ایران ممنوع اعلام شد
  • ارائه ۱۱ مقاله در همایش علمی «اسوه حسنه» در مرکز گلستان
  • پخش سریال «حشاشین» در ایران ممنوع شد
  • موقوفات زنجان صاحب درآمد پایدار می‌شوند
  • نمایشگاه دستاورد‌های سازمان اوقاف بستری برای ارائه عملکرد واقفین
  • انتشار سریال «حشاشین» در پلتفرم‌ها ممنوع است
  • صدور اسناد تک برگی برای همه موقوفات تا پایان سال جاری
  • وقف به عنوان یک سنت حسنه با دانش‌های جدید آمیخته شده است